Морбиле (мале богиње)

1.    Шта су морбиле (мале богиње)?
Мале богиње су једна од најзаразнијих вирусних инфекција.

2.     Како се обољење преноси са особе на особу?
Мале богиње се преносе директним контактом са оболелом особом (пољубац, руковање), путем ваздуха респираторним капљицама које емитује оболела особа (кашаљ, кијање) и ретко индиректним путем преко свеже контаминираних предмета.

3.    Клиничка слика малих богиња
После инкубације (период од момента уласка вируса у организам до манифестације обољења, односно појаве тегоба) од 7 – 18 дана, долази до појаве повишене телесне температуре, секреције из носа, кашља и коњунктивитиса (водњикаве, црвене очи, отечени капци). Набројани симптоми трају 2 – 4 дана, након чега долази до скока телесне температуре (преко 40°C) и појаве макулопапулозне оспе прво на лицу, иза ушију и на врату, која се затим шири на труп и екстремитете.

4.    Када је оболела особа заразна за особе из окружења?
Оболела особа је заразна последњег дана инкубације (када је још увек без тегоба), 4 дана пре избијања оспе и 4 дана након избијања оспе.

5.    Које су компликације малих богиња?
Компликације су чешће код деце млађе од 5 година и одраслих особа старијих од 20 година. То су запаљење плућа (пнеумонија), запаљење средњег уха, дијареја, запаљење мозга и губитак вида. Запаљење плућа се јавља код сваке 20. оболеле особе и око 60% случајева смтних исхода настаје управо због ове комликације. Сваки хиљадити болесник добија запаљење мозга, док на 1000 оболелих са наведеном комликацијом долази до смртног исхода.
6.    Која је превентивна мера да не дође до обољења?
Вакцинација је једина ефикасна превентивна мера која доводи до стварања солидног и дуготрајног (доживотног) имунитета. ММР вакцина се даје у 2 дозе: деци у другој години живота (правовремено дата вакцина је у узрасту од 12 – 15 месеци) и у 7. години живота (у оквиру припрема за полазак у школу).