СЕЗОНСКИ ГРИП – 2022

Грип је заразна болест која се преноси на здраву особу капљицама које приликом кашљања, кијања и говора избацују заражене особе, директним контактом (руковање, пољубац) или у контакту са контаминираним предметима.

Симптоми грипа се јављају изненада, понекада у року од неколико сати и могу да трају од неколико дана до неколико недеља (уколико се јави компликација грипа или развије тежа форма болести).

Уобичајени симптоми грипа су: повишена телесна температура, грозница, малаксалост, главобоља, бол у мишићима и зглобовима, кашаљ, бол у грлу, појачана секреција из носа.

Најефикаснија специфична мера превенције грипа је вакцинација. Светска здравствена организација за сваку сезону препоручује вакцину која садржи актуелне сојеве вируса грипа регистрованих у циркулацији.

Активна имунизација против грипа лица у посебном ризку од тешке клиничке слике и компликација спроводи се код:
1)    трудница

2)    лица старијих од 6 месеци живота са:
- хроничним поремећајима плућног система (укључујући астму);
- хроничним поремећајима КВ (искључујући хипертензију);
- метаболичким поремећајима (укључујући шећерну болест, гојазност);
- бубрежном дисфункцијом;
- хемоглобинопатијом;
- хроничним неуролошким поремећајима;
- лица са малигним обољењима, без обзира на тренутни терапијски статус,
- имуносупресијом (укључујући особе са ХИВ/АИДС, особе са фукционалном или анатомском аспленијом);
- завршеном трансплантацијом ткива и органа/током припреме за трансплантацију;

3)    лица старија од 65 година

4)    чланова породице особа у повећаном ризику од компликација код којих је
контраиндиковано давање вакцине.

Према епидемиолошким индикацијама вакцинација се спроводи:

1) код лица смештених и запослених у геронтолошким центрима;

2) код деце, омладине и старих лица смештених у социјално – здравственим установама и код лица запослених у тим установама;

У циљу редукције оболевања и одсуствовања с посла лица запослених у здравственим установама током сезоне грипа, али и спречавања преношења вируса са особља на пацијенте, следеће особље се обавезно вакцинише сваке сезоне:

-    запослени у установама који раде са пацијентима који су у високом/посебном ризику од компликација грипа,
-    запослени у установама који раде са пацијентима узраста преко 65 година живота,
запослени који болују од хроничних болести (кардиоваскуларних, плућних, бубрежних, метаболичких, хемоглобинопатија, имуносупресија итд.),
-    запослена у здравственој установи која је трудница, као и запослени у здравственој установи који пружају услуге здравствене заштите трудницама.

Вакцинација становништва које припада групама ризика спроводи се у циљу очувања сопственог здравља, одржавања колективног имунитета популације и индиректног очувања здравља чланова њихових породица/колектива, а посебно оних код којих је контраиндиковано давање ове вакцине, у циљу превенирања могућих компликација и тешких клиничких форми оболевања.

У четворовалентној вакцини (Vaxigrip Tetra) налазе се четири соја вируса грипа:

A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09-like virus;
A/Darwin/9/2021 (H3N2)-like virus;
B/Austria/1359417/2021 (B/Victoria lineage)-like virus;
B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata lineage)-like virus.

Vaxigrip Tetra вакцина се примењује за све старије од 6 месеци.

Вакцинација се спроводи са једном дозом вакцине (0,5 мл.), осим код деце која се први пут вакцинишу против грипа узраста од 6 месеци до 9 година која примају две дозе у размаку од месец дана.

Контраиндикације за примену Vaxigrip Tetra вакцине су преосетљивост на јаја (овалбумин, кокошији протеини), неомицин, формалдехид или октоксинол 9.

У тровалентној вакцини (TorVaxFlu) налазе се три соја вируса грипа:

A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09-like virus;
A/Darwin/9/2021 (H3N2)-like virus;
B/Austria/1359417/2021 (B/Victoria lineage)-like virus;

Вакцинација TorVaxFlu вакцином се спроводи код одраслих узраста 18 – 65 година са једном дозом вакцине (0,5 мл.).

Контраиндикације за примену TorVaxFlu вакцине су преосетљивост на протеине јаја, перје, кокошје месо, овалбумин, неомицин, Тритон X – 100 и бетапропионлактон.

Време неопходно за стицање имунитета је 2 – 3 недеље након давања вакцине, а трајање поствакциналног имунитета покрива једну сезону. Због варирања различитих сојева вируса грипа који могу да се мењају сваке сезоне и трајања имунитета вакцинација се спроводи сваке године.

Нежељене реакције након вакцинације вакцином против грипа су углавном благе и повлаче се унутар 1 – 3 дана. Најчешће су црвенило, оток и бол на месту давања вакцине. Код неких се јавља главобоља, бол у мишићима, грозница, умор или мучнина.

Опште мере превенције обухватају избегавање блиских контакта са оболелим особама, редовно прање руку уз избегавање додиривања очију, носа и уста, проветравање просторија. Јачање опште отпорности организма подразумева адекватан режим рада и одмора, умерену физичку активност и исхрану богату витаминима.