МЕЂУНАРОДНИ ДАН СЕСТРИНСТВА 2021.ГОДИНЕ

Medjunarodni-dan-sestrinstva

Дом здравља“Др Милорад Влајковић“Барајево подсећа грађане да се 12.маја 2021.године обележава Међународни дан сестринства,у част рођења Флоренс Најтингејл-зачетнице савременог сестринства.Модел развоја сестринства подразумева адекватне ресурсе:образовне,људске,техничке,материјалне,организационе и информационо-комуникационе.

Од медицинских сестара друштво и стручна заједница очекују:

-          Стручност

-          Хуманост

-          Брзо,тачно,правилно реаговање

-          Превенцију болести,заштиту и унапређење здравља,побољшање квалитета живота

-          Лечење и рехабилитацију

-          Сарадњу са заједницом

Медицинске сестре/техничари данас добијају прилику за оперативне,финансијске и управљачке послове. Поседују конкретне и прагматичне вештине да се носе са притисцима,да пруже индивидуалну и емпатијску негу,константно ,на најефикаснији могући начин.

Медицинске сестре/техничари су често први ,а понекада и једини здравствени радници које људи виде ,а квалитет њихове процене неге и неге у процесу лечења је од пресудног значаја.

Медицинске сестре/техничари дали су велики допринос не само у сузбијању инфекције изазване корона вирусом у нашој земљи већ и свакодневним професионалним активностима везаним за очување и унапређење здравља нашег становништва свих старосних узраста. Оне су окосница сваког здравственог система те је Светска здравствена организација 2020.годину прогласила као Годину медицинских сестара и бабица у знак признања за допринос који дају у здравственом систему сваке земље.

Сваке године ICN ( Међународно веће сестара ),за прославу Међународног дана медицинских сестара препоручује активности и тему сестара широм света. Тема за 2021.годину је објављена под слоганом Медицинске сестре:глас за вођу-визија будуће здравстевне заштите,са жељом да се покаже како ће сестринство изгледати у будућности ,као и како ће се професија трансформисати у следећој фази здравствене заштите.

Искористимо овај датум и да прикажемо тренутно стање у сестринству, истичући да препознајемо све тешкоће са којима се медицинске сестре свакодневно суочавају и да им упутимо подршку, позив да буду јаке и кажемо ВЕЛИКО ХВАЛА, јер нам својим залагањем омогућавају да добијемо здравствену заштиту која нам је потребна и сада, више него икада, помажу да наставимо да живимо у здравијем и срећнијем свету.

Медицинске сестре/техничари од друштва очекују да их уважи као здравствене професионалце,и као људе који су део система,да их адекватно и материјално вреднује,да се нагласи значај континуираног усавршавања и пружи подршка улагањима у образовање медицинских сестара.

Честитам 12.мај свим својим колегама и одајем захвалност за пожртвовани свакодневни рад а актуелно у борби против корона вируса и превенцији истог.

 

вмс Мирела Фетахи

главна сестра Дома здравља