12. 05. 2020.године – МЕЂУНАРОДНИ ДАН СЕСТРИНСТВА

iStock-526821404-e1483110163119-1024x585

Дом здравља“Др Милорад Влајковић“ Барајево подсећа грађане да се 12.маја 2020.године обележава Међународни дан сестринства,у част рођења Флоренс Најтингејл-зачетнице савременог сестринства.

Модел развоја сестринства подразумева адекватне ресурсе:образовне,људске,техничке,материјалне,организационе и информационо-комуникационе.

Од медицинских сестара друштво и стручна заједница очекују:

-    Стручност

-    Хуманост

-   Брзо,тачно,правилно реаговање

-    Превенцију болести,заштиту и унапређење здравља,побољшање квалитета живота

-   Лечење и рехабилитацију

-   Сарадњу са заједницом

Медицинске сестре/техничари данас добијају прилику за оперативне,финансијске и управљачке послове. Поседују конкретне и прагматичне вештине да се носе са притисцима,да пруже индивидуалну и емпатијску негу,константно ,на најефикаснији могући начи.

Медицинске сестре/техничари су често први ,а понекада и једини здравстевни радници које људи виде ,а квалитет њихове процене неге и неге у процесу лечења је од пресудног значаја.

Медицинске сестре/техничари дали су велики допринос не само у сузбијању инфекције изазване новим корона вирусом у нашој земљи већ и свакодневним професионалним активностима везаним за очување и унапређење здравља нашег становништва свих старосних узраста. Оне су окосница сваког здравственог система те је Светска здравствена организација 2020.годину прогласила као Годину медицинских сестара и бабица у знак признања за допринос који дају у здравственом систему сваке земље. Улагање у сестринство и бабиштво донеће огроман допринос брзом,економичном и квалитетном скалирању универзалне здравствене заштите

Искористимо овај датум и да прикажемо тренутно стање у сестринству, истичући да препознајемо све тешкоће са којима се медицинске сестре свакодневно суочавају и да им упутимо подршку, позив да буду јаке и кажемо ВЕЛИКО ХВАЛА, јер нам својим залагањем омогућавају да добијемо здравствену заштиту која нам је потребна и сада, више него икада помажу да наставимо да живимо у здравијем и срећнијем свету

Медицинске сестре/техничари од друштва очекују да их уважи као здравствене професионалце,и као људе који су део система,да их адекватно и материјално вреднује,да се нагласи значај континуираног усавршавања и пружи подршка улагањима у образовање медицинских сестара.

Честитам 12.мај свим својим колегама и одајем захвалност за пожртвовани свакодневни рад а актуелно у борби са епидемијом новог корона вируса.

 

Вмс Мирела Фетахи

Главна сестра Дома здравља